Turkiet och alla dess moskeer.

Jag trodde inte att jag skulle få se så löjligt många moskeer som jag fick se här i Turkiet. Jag tappade räkningen strax över femtio. Men längs hela den här vackra sydkusten så fanns dom. Stora som små men alla hade kupol och minaret. Pratade med Imamen i en av de lokala moskeerna i Alanya häromdagen, helt otroligt modern och trevlig. Men jag åkte inte bara på någon islamistisk resa för att utforska turkiets religion utan för att uppleva landets kultur i helhet.

Jag reste ospec och hamnade först på ett "Blue Village" hotel som var helt isolerat från den turkiska kulturen så vi flyttade hotel till ett mindre i Alanya stad. Vägen in till staden längs kusten var helt otrolig. På ena sidan såg man höga skogstäckta berg och på andra sidan det turkosa havet men kritvita helt oexplaoterade områden. Alanya stad var inte helt fel heller. Om man kom till rätt ställen kunde man få se den turkiska kulturen på nära håll. Bergen på sidan av stadens hamn var klädda av en Osmansk mur från 1400 talet, helt otroligt för oss historia frälsta idioter.

Staden hade en stor fruktmarknad där de turkiska mustashgubbarna stod och sålde frukt i deras otroligt vackra kläder och hattar som gav en otrolig influens av den turkiska kulturen. Vad mer ska jag säga.
Även om man hamnar på resturanger som ligger på landsbyggden och längs havet så smakar maten samma samma samma. Allt består av dolmar med olika smaker och syrat smör. Blev nästan matförgivtad. Men annars är allting fantastiskt. Imorgon ska jag sätta mig i en hängmattan med ett stort glas iste. Får skriver mer när jag kommer hem, börjar bli trött.


Antalya, Ett historiskt centrum

På måndag bär det av till Turkiet och den historiska staden Antalya. Jag valde resmålet eftersom det var löjligt billigt och dessutom så är Antalya ett historiskt centrum. Allt från fort som har stoppat Alexander den store, Arabiska moskeer och murar uppkallade efter romerska kejare.

 

Själv har jag alltid tänkt mig Turkiet som arabvärldens Gran Canaria eller Mallorca, som ett turistparadis precis som precis som Thailand. Det är det också till viss del men Turkiets turistcentrum ligger bara några mil ifrån Antalya och det är självklart den svenska välkända orten Side. Det är mardrömmen men Antalyas historia lockar. Så som sagt på måndag åker jag och jag ser till att skriva lite go information men inte bara för er historiefrälsta jävlar.

Bild på stadens strand. Skulle vilja säga att på håll ser det ut som vilket turistparadis som helst frånsett dom gudomliga bergen.


RSS 2.0